Τι είναι:

πρόκειται για κακεντρεχή σχόλια ή χλευασμό σχετικά με την εμφάνιση κάποιου ή ακόμα και του ίδιου μας του εαυτού, αφού ο κακοποιητικός λόγος συνδέεται με κοινωνικά στερεότυπα. Στερεότυπα για το πώς πρέπει να είναι το σώμα και γι’αυτό μπορεί και να εσωτερικευθεί.

Έμφυλη διάσταση:

Το bodyshaming πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα καθώς η ντροπή γύρω από το σώμα φανερώνει την κουλτούρα της πατριαρχίας και του σεξισμού που διέπει τη σημερινή κοινωνία. Με άλλα λόγια οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα γίνονται πολύ συχνότερα θύματα επαναλαμβανόμενης κριτικής ή και εκφοβισμού εξαιτίας των κιλών τους, του ντυσίματός τους και γενικότερα της εξωτερικής τους εμφάνισης.

Οι εξωτερικές επιρροές:

Το bodyshaming σχετίζεται σαφώς και με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τα προδιαγεγραμμένα καλούπια που συναντάμε στην εποχή της πρωτοκαθεδρίας των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, τα οποία ωστόσο φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να διαιωνίζουν τον σεξισμό και τα κοινωνικά στερεότυπα που προαναφέραμε.

Πως μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά:

Οι γονείς σε κάθε ηλικία χρειάζεται να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις δυσμενείς επιπτώσεις του bodyshaming.
Από τη νηπιακή ηλικία, τα παιδιά δομούν την εικόνα για το σώμα τους. Αυτό το επιτυγχάνουν συνθέτοντας όχι μόνο τις αισθήσεις και τα δικά τους βιώματα, αλλά και τις πληροφορίες που παίρνουν από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Οι γονείς ήδη από αυτή την ηλικία θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις πληροφορίες που μεταφέρουν στα παιδιά τους. Χρειάζεται να αποτρέψουν κάθε είδους ντροπή για το σώμα και την εμφάνισή τους. Χρειάζεται επίσης να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ώστε τα παιδιά να μπορούν να τους εμπιστευθούν. Η διαδικασία αυτή θα κορυφωθεί στην εφηβεία, όπου η ενασχόληση με το σώμα γίνεται ξανά έντονη. Έντονη ακόμη γίνεται και η ανάγκη αποδοχής από την ομάδα των συνομηλίκων.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  • Αναγνώρισέ το. Το bodyshaming παίρνει πολλές φορές δυσδιάκριτες μορφές κυρίως λόγω διάχυτων κοινωνικών στερεοτύπων στα οποία βασίζεται. Επομένως το βήμα της αναγνώρισης είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
  • Μη διστάσεις να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου απέναντι σε αυτό. Εάν επιθυμείς και νιώθεις ότι σε ενδιαφέρει να εκφραστείς μπορείς να σκεφτείς ότι η οριοθέτηση είναι σημαντική σε κάθε είδους σχέση, είτε κοινωνική είτε διαπροσωπική.
  • Εστίασε σε ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεστε κοινές ιδέες γύρω από την αυτοαποδοχή, την ψυχική και πνευματική εξέλιξη.