Η ιδιαίτερη συνθήκη που αφορά στις ψυχοθεραπείες των παιδιών είναι ότι το αίτημα για ψυχοθεραπεία διαμορφώνεται συνήθως από τους γονείς του παιδιού. Για την θεραπεία του παιδιού μπορεί να μεριμνήσουν και άνθρωποι από το ευρύτερο περιβάλλον του παιδιού, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα του.
Σπανίως κάτι τέτοιο συμβαίνει άμεσα από το ίδιο το παιδί. Ο/η ψυχοθεραπευτής/ρια χρειάζεται να κατανοήσει ουσιαστικά και σε βάθος την κατάσταση που βιώνει το παιδί. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να οργανώσει ένα πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει -με συνοχή- στη διαδικασία αλλαγής και θεραπείας το περιβάλλον του παιδιού, καθώς και το αναπτυξιακό του δυναμικό, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα αυτού.
Στην ψυχοθεραπεία παιδιών, ο θεραπευτής χρειάζεται επίσης να μεριμνήσει για τις κατάλληλες μεθόδους που θα είναι συμβατές με την ηλικία του παιδιού. Το παιχνίδι συνήθως αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη μέθοδο στις ψυχοθεραπείας των παιδιών. Η ψυχοθεραπεία εφήβων διαπνέεται από τη δυναμική της αναπτυξιακής περιόδου της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.
Ωστόσο, η εφηβεία είναι το προσωπικό ταξίδι μας προς την ενηλικίωση. Ο έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα ζητήματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται με όσα βιώνει στη ζωή του. Επίσης και με την ίδια την αναπτυξιακή του φάση. Σε ότι αφορά στις ψυχοθεραπείες των εφήβων, αυτοί/ες διαμορφώνουν πολύ ευκολότερα οι ίδιοι/ες άμεσα το δικό τους αίτημα. Οι συναντήσεις του ψυχοθεραπευτή με τους γονείς του εφήβου έχουν περισσότερο ένα συμβουλευτικό χαρακτήρα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για όποια απορία έχετε ή αν θέλετε να κλείσετε συνεδρία.
Ενδεικτικά θέματα: ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης, συναισθηματικές δυσκολίες, άγχος, προβλήματα ύπνου, προβλήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες προσαρμογής, διαταραχές διατροφής, απώλεια, πένθος, τραύμα