Βιογραφικό της Ψυχολόγου Θεσσαλονίκη

Διαβάστε αναλυτικά το βιογραφικό της ψυχολόγου Υπατίας Βρεττού στην Θεσσαλονίκη.

  • Αποφοίτησα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2006. Έχοντας ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου ένα πλήθος εθελοντισμών που αφορούσε στο κομμάτι της ψυχιατρικής αποασυλοποίησης και της αυτοβοήθειας των χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Αυτές οι εμπειρίες υπήρξαν καθοριστικές για τη μετέπειτα πορεία μου. Αυτό γιατί βίωσα τις πρώτες εμπειρίες της συνάντησης με τους ανθρώπους, τους οποίους κλήθηκα να στηρίξω ως ψυχολόγος. Ο εθελοντισμός συνεχίστηκε για εμένα σε διάφορα άλλα πλαίσια. Για παράδειγμα οι Γιατροί του Κόσμου, σε δράσεις για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού κ.α. και αποτελεί έως σήμερα στάση ζωής.

Αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες

Το ενδιαφέρον μου για το αντικείμενο μου υπήρξε έντονο και με οδηγούσε σε διάφορα πλαίσια. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας μου προσπαθούσα να αποκομίσω όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες πάνω στη δουλειά μου.

  • Αρχικά εργάστηκα ως ψυχολόγος στην Κρήτη. Στην συνέχεια στην Αίγινα και από το 2008 έως το 2009, εργάστηκα για ενάμιση χρόνο στο Γραφείο Στήριξης Ευπαθών Ομάδων στον Νομό Τρικάλων.

Εκείνη την περίοδο αποκόμισα δύο σημαντικές εμπειρίες. Τόσο την εμπειρία των δράσεων στην κοινότητα για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη, όσο και αυτή των ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής

  • Το 2009, μετακόμισα στη Γαλλία, όπου έζησα για 2 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου. Συγκεκριμένα  (Master 2- Pro) «Ψυχολογία του Κοινωνικού Δεσμού και της Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης» στο Πανεπιστήμιο Lumière, Lyon II και απέκτησα τον τίτλο της Ψυχολόγου και στη Γαλλία.

Η επαφή μου με ένα άλλο σύστημα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πρόληψης, παιδικής προστασίας και ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων άνοιξε νέες ορίζοντες για εμένα. Τόσο στο επίπεδο της σκέψης μου, όσο και σε αυτό της κλινικής πράξης.

  • Για μία σχολική χρονιά, έκανα την πρακτική μου ως ψυχολόγος σε σχολεία στα προάστια της Lyon. Εκεί ασχολήθηκα σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Εκείνη την περίοδο ήρθα σε επαφή με την παιγνιοθεραπεία. Κατάφερα με εποπτεία να ολοκληρώσω τον κύκλο των θεραπευτικών συναντήσεων των παιδιών και των εφήβων που είχα αναλάβει. Παράλληλα ασχολήθηκα και σε ακαδημαϊκό επίπεδο με την παιγνιοθεραπεία ως θεραπευτικό εργαλείο. Η πρακτική μου και οι θεωρητικές μου αναφορές ήταν ψυχαναλυτικά εμπνεόμενες.

Υλοποίηση δράσεων πρόληψης και συμβουλευτικής

  • Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, από το 2011 έως το 2013, εργάστηκα ως Ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα εργάστηκα και ως Επιστημονική Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Προγράμματα Ψυχολογικής Υποστήριξης σε σχολεία. Ακόμα σε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο στη Θεσσαλονίκη.

Εκείνη την περίοδο σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που εργαζόμουν, υλοποιήσαμε ένα πλήθος δράσεων πρόληψης και συμβουλευτικής. Αφορούσαν ζητήματα σχέσεων και ψυχικής υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής: προγράμματα πρόληψης με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ατομική συμβουλευτική με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ομιλίες για θέματα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού, για ζητήματα οικογενειακών σχέσεων κλπ, δικτύωση με κοινωνικές υπηρεσίες και όμορα σχολεία.

  • Έκτοτε εργάστηκα ως Ψυχολόγος σε διάφορα επαγγελματικά πλαίσια στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 έως το 2014υπήρξα διδάσκουσα στο μάθημα «Ψυχολογία- Επαγγελματική δεοντολογία» στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ της Σταυρούπολης. Το 2014 παρείχα συνεδρίες επαγγελματικής συμβουλευτικής στο Πρόγραμμα «Τοπικές Πράξεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» – Πράξη Κύκλος. Την ίδια χρονιά εργάστηκα ως Ψυχολόγος στο Ειδικό Σχολείο Πολυγύρου. Παράλληλα καθ’όλη τη σχολική χρονιά 2014-2015 υπήρξα Εκπαιδεύτρια στις Σχολές Γονέων Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Η επαφή μου με όλα τα παραπάνω πλαίσια συνεργασίας ενίσχυσε την επιθυμία μου για περαιτέρω κατάρτιση και εξειδίκευση στο αντικείμενο μου.

  • Το 2015 ξεκίνησα την δεύτερη μεταπτυχιακή μου εκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα την «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας», την οποία ολοκλήρωσα το 2018.

Μεγαλύτερη εξειδίκευση

  • Από το 2016 έως το 2019 εργάστηκα στον τομέα της παιδικής προστασίας και συνεχίζω να εργάζομαι στην υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού.
  • Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι τόσο μέσα από ένα ακαδημαϊκό πρίσμα, στα πλαίσια του δεύτερου μεταπτυχιακού μου, όσο και μέσα από τη δουλειά μου με θέματα που αφορούν στις σχέσεις γονέων-παιδιών, στην ίδια την γονεϊκότητα στις διάφορες μορφές της και στις ακραίες συνθήκες αποχωρισμού γονέων -παιδιών.
  • Από τα τέλη του 2013 έως σήμερα, διατηρώ ιδιωτικό γραφείο ψυχολόγου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στην οδό Ερμού αριθμ. 36, πραγματοποιώντας συνεδρίες με ενήλικες, παιδιά, εφήβους και γονείς. Χρησιμοποιώντας πάντα την ψυχοδυναμική προσέγγιση στην κλινική μου πράξη.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση καθώς και να κλείσετε συνεδρία.