Εδώ μπορείτε να δείτε τα τελευταία άρθρα μου

ΑυτοφροντίδαΨυχική υγεία

Εργασιακή Ψυχολογία: Ο κοινωνικός δεσμός σε δοκιμασία

Πανδημία και εργασία- οι βασικοί τομείς της ζωής του ανθρώπου στο επίκεντρο: Αναμφισβήτητα η πανδημία δημιούργησε νέες συνθήκες, στερώντας μας σε μεγάλο βαθμό πολλές κοινωνικές μας συνήθειες. Έφερε ωστόσο στο επίκεντρο και τους βασικούς τομείς της ζωής μας. Δηλαδή την έννοια της εστίας, των στενών διαπροσωπικών μας σχέσεων, αλλά και αυτές της υγείας και της εργασίας. Όταν άλλωστε οι συνθήκες…
Μάιος 28, 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Home project: Η καλλιτεχνική δημιουργία ως σημείο εκκίνησης για τη διερεύνηση του οικείου

Power point--> Home: η καλλιτεχνική δημιουργία ως σημείο εκκίνησης για τη διερεύνηση του οικείου Παρουσίαση στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 18/01/2021 (Photo: Jim Goldberg)
Ιανουάριος 27, 2021
Μη κατηγοριοποιημένο

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Οδηγός για γονείς.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να μιλήσουμε για το σεξ στα παιδιά; Με ποιο τρόπο; Το παιδί μου μου κάνει ερωτήσεις που με φέρνουν σε αμηχανία: με ρωτάει τι είναι το σεξ ή πως γίνονται τα παιδιά, τι πρέπει να απαντήσω; Τι είναι η σεξουαλική αγωγή; Τι χρειάζεται να περιλαμβάνει; Υπάρχει όφελος για τα παιδιά μου ή αντιθέτως είναι επικίνδυνο…
Σεπτέμβριος 27, 2020
Κρίσεις ζωήςΜη κατηγοριοποιημένοΣυμβουλευτική γονέωνΨυχική υγεία

Αντιμετωπίζοντας τις κρίσεις καταστάσεων. Μέρος 1 : «Έχε το νου σου στο παιδί»

Στα δυο άρθρα που θα ακολουθήσουν πρόκειται να διερευνήσουμε την ιδέα των κρίσεων καταστάσεων. Μέσα από αυτό το πλαίσιο θα προσεγγίσουμε την τρέχουσα κατάσταση που βιώνουμε με τον νέο κορωνοϊό Covid-19. Ο λόγος για τον οποίο τοποθετούμε την παρούσα συνθήκη σε ένα γενικότερο πλαίσιο είναι διότι μας ενδιαφέρει να αντλήσουμε στοιχεία από την εμπειρία που ζούμε. Στοιχεία, τα οποία θα…
Μάρτιος 25, 2020
Ψυχική υγεία

Ας μιλήσουμε για την μελαγχολία των γιορτών.

Έχετε αισθανθεί ποτέ θλίψη ή μελαγχολία την περίοδο των γιορτών παρότι αυτές θεωρούνται μέρες χαράς για τον περισσότερο κόσμο; Έχετε νιώσει αυτές τις μέρες να συνυπάρχουν μέσα σας αντιφατικά συναισθήματα, όπως λύπη και χαρά; Ένα είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται για ασυνήθιστες καταστάσεις. Πολλοί από εμάς βέβαια κρατάμε όσα νιώθουμε στη σφαίρα της ιδιωτικής μας ζωής και οι ανησυχίες μας…
Ιανουάριος 8, 2020
Μη κατηγοριοποιημένο

Ομάδα γονέων 2019-2020, έναρξη 04/11/2019.

Οι σύγχρονοι γονείς καλούνται στις μέρες μας να διαχειριστούν ένα δύσκολο καθήκον: Από τη μία χρειάζεται να φέρουν εις πέρας ένα πλήθος ρόλων στην καθημερινότητά τους. Από την άλλη βομβαρδίζονται διαρκώς από πληροφορίες που αφορούν στον ρόλο που έχουν ως γονείς, αλλά και σε μοντέλα διαπαιδαγώγησης που τους προτείνεται να ακολουθήσουν. Έτσι λοιπόν συχνά προκύπτει μία κρίση στη γονεϊκή ταυτότητα:…
Οκτώβριος 16, 2019
Ατομικη ΨυχοθεραπείαΑυτοφροντίδαΨυχική υγεία

Φροντίζοντας τον εαυτό: από την αυτοφροντίδα στις σχέσεις φροντίδας

Αυτοφροντίδα και σύγχρονη ζωή: Τα τελευταία χρόνια η έννοια της αυτοφροντίδας χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα στο δημόσιο λόγο. Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι θα εκφράσουν δημόσια απόψεις ή εμπειρίες τους χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ή τα social media. Θα μιλήσουν συχνά για το πως χρειάζεται να φροντίσει κανείς το σώμα και την ψυχή του. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες συμβουλών για το…
Σεπτέμβριος 20, 2019
Συμβουλευτική γονέωνΣυμβουλευτική εφήβων

Πως μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τους εφήβους να επιλέξουν επαγγελματική σταδιοδρομία; Αναζητώντας μία διευκολυντική γονεϊκή στάση.

Ήδη από τις αρχές του Λυκείου, μπαίνει πλέον έντονα-για τους εφήβους μας- το θέμα της επιλογής του επαγγέλματος. Τα καλοκαίρια των μαθητών συνήθως εγκαταλείπει η παιδική ή η πρώιμη εφηβική ανεμελιά και μπαίνει το ζήτημα της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Η διαδικασία κορυφώνεται με τις Πανελλήνιες εξετάσεις και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Εναλλακτικά συναντάμε εφήβους οι οποίοι, θα περάσουν άμεσα σε…
Ιούλιος 7, 2019
Μη κατηγοριοποιημένο

Ο δρόμος της ψυχοθεραπείας είναι αυτός της επιθυμίας.

Τι είναι η επιθυμία; Ο ίδιος ο τίτλος του άρθρου εμπεριέχει μια δυνατή αντίφαση. Πως μπορούμε να ορίσουμε- και μάλιστα ταυτοτικά – τον δρόμο της ψυχοθεραπείας; Αδύνατον, θα έλεγε κάποιος. Το πολύ-πολύ να καταφέρναμε να δώσουμε έναν ορισμό της ίδιας της ψυχοθεραπείας, δηλαδή να την περιγράφαμε ως διαδικασία. Μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε τους σκοπούς και τους στόχους της. Πράγματι υπάρχουν…
Μάιος 24, 2019